Tuesday, March 26, 2013

Bilanci - Ori

Bilanci i javes se pare me rezulton i kenaqshem. Te kuptohemi drejt... nuk eshte se kam reduktuar kushedi se cfare sasine e sheqerit qe normalisht konsumoj per te funksionuar apo edhe thjesht per te hapur syte ne mengjes. As stomakun nuk e kam lene ne ndonje cast te dites ne greve urie dhe, sa i perket aktivitetit fizik... le te themi qe motivimi ne ngjitjen e shkalleve te zakonshme ka qene cike me i madh, me konkretisht, s'kam bere uf e puf ndersa ngjisja shkallet. Por, le te themi qe pjaten ne dreke nuk e kam perfunduar gjithmone, kam qene me e pergjegjshme ne gatimin e vakteve, kam pire me shume uje dhe ne mbremje kam shkuar ne shtrat me nje darke te lehte.

Dreka e sotme ishte me teper sipas shijeve te mia. Supe me thjerrza dhe bullgur, si dhe gjelle me veze dhe domate. 

Supe me thjerrza te kuqe

1 qepe
2 luge vaj
1 kupe thjerrza
1/4 kupe bullgur i imet
nje luge salce domatet
kripe, vegeta, paprika, piper i zi dhe i kuq
limon
nje dore spinaq i grire holle


Ne nje ene te vogel, i japim nje vale thjerrzave, i kullojme dhe i leme menjane. Kaurdisim qepen, i shtojme piperin e zi, te kuq dhe paprika dhe me pas i hedhim bullgurin. Pasi i perziejme per 5 minuta, shtojme salcen dhe pak uje sa per ta holluar. Shtojme thjerrzat dhe 4 gota uje, kripe dhe vegeta. E mbulojme me kapak dhe e ziejme ne zjarr te ngadalte per 20 minuta, duke e perzier here pas here, sepse thjerrzat kane tendence te ngjiten ne fund te tenxheres. E heqim tenxheren nga zjarri dhe shtojme lengun e limonit dhe spinaqin dhe e mbulojme me kapak. Pas 5 minutash eshte gati per t'u servirur.


Fergesa me veze dhe domate

Kjo, tradicionalisht hahet per mengjes, por mua s'me pershtatet kete vakt. 
Si fergese eshte shume e thjeshte dhe aspak e komplikuar, nese erezat qe permban i perdorni zakonisht dhe i keni ne shtepi.
Erezat qe duhet jane: Kanelle, paprika, piper i zi, piper i kuz, cummin, coriander, majdanoz ose cilantro.
2 domate te pjekura, 
1 kaptine e tere hudher
2 luge vaj
1 luge caji sheqer
5-6 veze
kripe



Hudhren e grijme holle dhe e kaurdisim. Shtojme erezat, te gjitha nga nje luge caji, pervec kanelles qe duhet nje maje luge dhe i leme fergohen per 3-4 minuta. Shtojme domatet e bluara, kripe dhe sheqer dhe e leme te vloje per 3-4 minuta. Mbi te hedhim vezet dhe cilantro ose majdanoz. E mbulojme me kapak dhe e leme te valoje derisa te kuqte e vezeve te forcohen. Gati per t'u servirur. 


2 comments: