Monday, March 25, 2013

Java e dyte - ANA

Mbas fundjaves ju ka ndodhur qe doni te gatuani dicka te thjeshte e te shpejte si psh patate te skuqura apo supe te gatshme. Edhe une ate po mendoja ca patate qe femijet i duan aq shume e nje supe, po jo te gatshme edhe patatet jo te skuqura. Po me pare fillojme me mengjesin. Tani uji i ngrohte me limon po behet rutine megjithese sot isha shume e uritur. Keshtu, per mengjes  hengra nje avocado, megjithese ka shume  kalori u justifikova qe eshte nje nga antioksidantet me te mire e gjithashtu e pasur me vitamien E, potasium e vitamine  B6 :) Avocadon e ndava ne katrore te vegjel pak krip, limon e... cte hash :) (megjithese une s'kam probleme  me shijen :)) pastaj fillova me pergatitjen e drekes. Vajza mbaron mbas akullores keshtu qe sot e bera gati  menun e dites.
         - Patate te pjekura
          -Supe me thjerza ngjyre portokalli dhe zarzavate
          -Akullore (kos i ngrire me boronica e luleshtrydhe )
 Nderkohe qe qerojme patatet ndezim furren te ngrohet ne temp 400 grade celsius.
Patatet i presim ne forme gjysem hene dhe i veme ne nje ene me uje te ftohte ku i hedhim edhe pak limon  per t'ia hequr me mire niseshten. I heqim  nga uji edhe i vendosim  ne nje leter guzhine ku i thajme.I fusim ne tave me pak vaj edhe pastaj  ne furre.Ne ene perzijme kripen, pak vegeta, rozmarine, piper te kuq dhe piper te zi (une i hodha edhe pak vaj ulliri sa per ti perzier me mire). Patatet i hodha ne tepsine e nxehte dhe i futa ne furre ne 420 grade celcius per 30 minuta.
 
Supa  me thjerza.
Perberesit:
Nje  gote thjerrza
2-3 karrota
2- speca
2- patate
1 qepe
vaj
kripe, vegete per shije
Kjo supe eshte shume e thjeshte, e shijshme, edhe shume e shendetshme. Ne nje  tenxhere  me presion hedhim te gjitha zarzavatet, pak uje sa te mbulohen, i leme te zihen  per 15-20 minuta. Nderkohe lajme thjerzat. Kur te shikojme qe zarzavatet kane zier i hedhim thjerzat dhe i leme te ziejne edhe per 5 minuta te tjera. I heqim  nga  zjarri dhe i leme te ftohen pak. Pastaj i hedhim ne  frulator deri sa te  behet  nje mase  homogjene . E hedhim perseri  ne tenxhere ku tani i shtojme vajin e ullirit, kripe/vegete sipas deshires. Ju befte mire!!

   Kosi i ngrire :
1 gote  kos
nje tas luleshtrydhe
nje tas boronica
mjalt
Pergatitja:
Ne frulator hedhim kosin, frutat dhe mjaltin mbasi te behen homogjene i hedhim ne nje ene dhe i fusim  ne frigorifer per 5-6 ore. Cdo ore e heqim enen  nga frigoriferi edhe e prishim shtresen e akullit me pirun deri sa e gjithe masa eshte ngrire atehere eshte gati per tu servirur. Kjo ishte  menuja ime per sot. Tani po  behem  gati te  bej nje shetitje me femijet :)





No comments:

Post a Comment